Startside
Tilbage

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Hvilke slags kugler benyttes?


Der findes mange forskellige slags kugler, her følger et overblik:

De billigste kugler, fritidskuglerne, er som oftest dem, man først stifter bekendtskab med som petanquespiller. De er lettere end konkurrence-kugler og er normalt højglans-forkromet, hvilket ikke er nær så holdbart som f.eks. en satin finish.

Petanquekugler, der bruges ved konkurrencer vejer mellem 680 og 750 gram og har en diameter på 71-76 mm. Dette giver mulighed for at udvælge netop den størrelse, der passer én bedst. Kuglerne er forsynet med forskellige mønstre, foruden den helt glatte overflade, således at spillerne kan kende kuglerne fra hinanden.

Der findes mange forskellige typer kugler at vælge mellem, men grundlæggende er der to typer:

Den hårde kugle der er bedst til indlæg, og den bløde der er specielt behandlet, så den er velegnet til at skyde modstanderens kugler væk.

Herudover findes der træningskugler af næsten samme kvalitet som konkurrencekuglerne, som er belagt med mat satin og med andre mønstre. Disse kan med fordel benyttes af begyndere i sporten, før man for alvor kaster sig ud i de store turneringer. De har altid en diameter på 74 mm og en vægt på ca. 700 gram.

Men i øvrigt må en petanquekugle veje mellem 650 og 800 gram og have en diameter mellem 70 og 80 mm.

En petanquekugle fremstilles ved at opvarme en klump stål og forme den til en halvkugle, som så svejses sammen med en tilsvarende halvdel. Således dannes en råkugle. Nu pudses kuglen helt rund, hvorefter overfladen beskyttes for eksempel med krom, satin, kobber eller mat sort, til sidst indgraveres mærker og mønstre.

Inden du går ud og køber kugler, er det nok lige en god ide, at komme ned i

klubben, og prøve dig lidt frem, til hvilke du skal have.

 

Hvad behøves der af andet udstyr?

Bortset fra kuglerne behøver man ikke andet end en gris og et stykke snor til at måle afstanden mellem kuglerne og grisen i tvivlsspørgsmål. Der findes dog en del hjælpemidler, som kan være praktiske:

 

Tasker: Man går ikke rundt med 3 store stålkugler i lommen! Det er også besværligt at have dem i poser eller lign. Der findes tasker tilpasset 3, 6 eller 8 kugler, som er særdeles praktiske at transportere dem i. Man kan også få trækasser med beskyttende indlæg, der ligeledes findes i de tre nævnte størrelser.

 

Måleinstrumenter: Ofte kan det være svært at afgøre hvilken kugle, der er tættest på grisen. I en sådan situation kan det være fornuftigt at have et nøjagtigt måleinstrument. Man kan købe målebånd, tommestok og teleskopmåler, hver især i en størrelse så den snildt kan ligge i kassen sammen med kuglerne.

 

Magnetopsamler: En magnet i en snor, som man kan samle kuglerne op med. En praktisk foranstaltning for handicappede eller folk med dårlig ryg.

Pointtæller: Er god, hvis man ikke vil gå rundt og huske på stillingen hele tiden. Sammen med den kan man også få en pudseklud til at fjerne snavs og grus fra kuglerne.

Antal besøg på denne side : Siden marts 2003